31 Aralık 2012 Pazartesi
28 Aralık 2012 Cuma
Fırın Poşetinde Tavuk Baget
Yılın son cuma gününden herkese güzel bir gün diliyorum.
Malzemeler;
6 adet tavuk baget
2 adet havuç
2 adet patates
Sosu için;
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı nane
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı ;
Tavuk bagetlerin derilerini çıkararak güzelce yıkayın.Patetes ve havuçları soyun irice parçalar halinde kesin.Sos için gerekli tüm malzemeleri bir kapta karıştırın.Tavuk baget, patetes ve havuçların üzerine dökün ve her tarafını sosa bulayın.Fırın poşetine koyup,poşetin ağzını kapatın, üzerinde bir kaç delik açın. 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun.
24 Aralık 2012 Pazartesi
Şeftalili Tart
Merhaba,
Yeni yılı karşılamaya sayılı günler kaldı.Hepimizde bir koşturmaca, bir telaş var.
Yeni yıl menüsünde neler hazırlasak, sevdiklerimize ne hediye alsak.
Tarifini vermiş olduğum şeftalili tartı, sevgili Gülhan Kara'nın tatlı tuzlu hamur işleriyle Çay Saati kitabındaki Taze Kayısılı Tart tarifi ile yaptım.Kayısı yerine şeftali kullandım.Kitaptaki tarifler öyle güzel ki sırayla hepsini yapmak istiyorum.
Kitabı her elime aldığımda hangisini yapsam acaba diye heyecanlanıyorum:))
Mutfakla arası iyi olan sevdiklerinize iyi bir hediye alternatifi de olabilir bu kitap.
Malzemeler,
Tart Hamuru için:
2,5 su bardağı un
1 adet yumurta
100 gr tereyağ (veya margarin)
1 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 adet limonun ince rendelenmiş kabuğu
Üzeri için;
2 adet şeftali
1,5 su bardağı süt
1 adet yumurta sarısı
1 çay bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
Yapılışı ;
Tart hamurunu hazırlamak için, tereyağı ve şekeri çırpın.Yumurta, un, limon kabuğu ve vanilya ekleyip yoğurun.Hamuru buzdolabında 20 dakika bekletip merdane ile açın ve yağlanmış tart kalıbına yayın. Pişerken kabarmaması için hamurun üzerinde 7-8 yere çatalın ucunu batırın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirip çıkarın.
Kremasını hazırlamak için, süt, şeker, un, nişasta ve yumurta sarısını çırpıp ocağa alın.Orta ateşte devamlı karıştırarak pişirin.Krema haline gelince çırparak soğutun.Tartın içine boşaltıp yayın.
Şeftalileri ince ince dilimleyin.Tartın içindeki kremanın üzerine dekoratif şekilde dizin.
Soğuyunca dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun...
21 Aralık 2012 Cuma
Patates Salatası
Haftanın son gününden herkese günaydın:))
Patates salatası benim en sevdiğim salatalardandır. Hem yapımı kolay hem de lezzetli oluyor.
Çok sık yaparım, güzel de yaparım:))Tadına bakanlar öyle söylüyor ben onların yalancısıyım :))
Umarım siz de beğenirsiniz.
Malzemeler;
1 kilo patates
1 orta boy kuru soğan
1 demet maydanoz,
5-6 adet marul
2 orta boy domates
1 demet yeşil soğan
Sosu için;
1 limon suyu
yarım çay bardağı zeytinyağı
tuz
Yapılışı;
Patatesleri güzelce yıkadıktan sonra haşlama tenceremize alıp, haşlıyoruz.Patatesler haşlandıktan sonra ocaktan alıp suyunu süzüyoruz.Soğuyunca kabuklarını soyuyoruz. İstediğimiz büyüklükte doğruyoruz.Salata malzemelerini ayrı bir kapta doğruyoruz.Patetes ve salata malzemelerini karıştırıyoruz. Sosu için limon suyu,zeytinyağı ve tuzu güzelce karıştırıyoruz.Salatamızın üzerine her tarafına gelecek şekilde döküyoruz.Ama çok fazla karıştırmayın ki patatesler ezilmesin.
Salatamız afiyetle yenmeye hazır.
Afiyet olsun...
19 Aralık 2012 Çarşamba
Portakallı Kek
Malzemeler;
4 adet yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı portakal suyu
1 su bardağı sıvı yağ
1 portakal kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
Yapılışı ;
Yumurta ve şekeri, mikserle 5-6 dakika karıştırıyoruz.Portakal suyunu ve sıvı yağı ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.Kabartma tozu, vanilya, portakal kabuğu ve unu ilave ediyoruz. Kalıbımızı sıvı yağ ile güzelce yağlıyoruz. 175 derece önceden ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişiriyoruz.Pişip pişmediğini kürdan testi ile anlayabilirsiniz. Kürdanı batırdığınızda kuru çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir
Bu kek için 28 cm'lik kalıp kullanıyorum.
Afiyet olsun...
18 Aralık 2012 Salı
Zeytinyağlı Barbunya
Malzemeler
250 gr barbunya
1 adet soğan
1 diş sarımsak
1 adet orta boy havuç
yarım su bardağı kıyılmış maydanoz
tuz, kesmeşeker
2 yemek kaşığı zeytinyağ
Yapılışı ;
Barbunyaları akşamdan sıcak suda ıslatıyoruz.Ertesi gün suyunu süzdükten sonra tenceremize barbunyaları koyup üzeri bir parmak geçecek kadar sıcak su ekleyip barbunyaları haşlıyoruz. Aslında düdüklü tencerede daha çabuk haşlanır ama ben düdüklü tencere kullanamayanlardanım :))
Tenceremize zeytinyağını koyuyoruz.Yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyip soteliyoruz.Küp küp doğranmış havuçları da ekleyip hafifçe kavuruyoruz.Suyunu süzdüğümüz barbunyaları ekleyip, tuzunu ve sıcak suyu da ekleyip pişiriyoruz.Ocağın altını kapatmaya yakın 2 adet kesmeşekeri ekliyoruz.Barbunyalar piştikten sonra kıyılmış maydanozları da ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz.Barbunya zeytinyağlımız dinlendikten sonra ağzı kapaklı bir servis kabına alıyoruz.
Afiyet olsun...
17 Aralık 2012 Pazartesi
Zeytin Ezmeli Mayalı Poğaça
Herkese iyi haftalar,
Puf puf bir poğaça tarifiyle haftaya başlıyoruz. Zeytin Ezmeli Mayalı Poğaça, bu tarifimizle, Yuva Maya'nın mayalı tarifler yarışmasına katıldık.Heyecanla sonucu bekliyoruz.
Şimdi gelelim tarifimize;
Malzemeler;
1 çay bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı ya
13 Aralık 2012 Perşembe
İglo ile Lezzetli Yemekler
28 Kasım'da, Eks Mutfak Akademisi'nde sevgili Tijen'in daveti üzerine İGLO ürünleri ile birbirinden lezzetli ve güzel yemekler hazırladık.Çok keyifli ve güzel bir akşam oldu.Süper ötesi lezzete sahip yemekleri hazırlayıp, bir o kadar da güzel sohbetlerin eşliğinde yaptığımız yemekleri afiyetle yedik.
İglo ve sevgili Tijen'e çok çok teşekkürler...
Menümüzde
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTWUL0BNbrJNHr04SSW7xURtL4wQrKpKT8mAm7jWE3l8n-ieQ-tCtKAa4WlCqKe3pFXCxHW7E6viw9o3ddIUMB1HvupEgXYxRtpWKCmX6vOlOgE19TlpYowz_MX-opOfXHcolCgRS4ddFG/s400/3.jpg)
İGLOGURME KARİDESLİ ACI TATLI ÇORBASI
4 Kişilik
Malzemeler
200 gr İglo Gurme Karides,1 adet soğan, 2 diş sarımsak,2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı tereyağ,60 gr krema,1 adet limon, 2 yemek kaşığı toz şeker, 8-10 dal maydanoz,
Tuz, Karabiber, Pul biber
Yapılışı
Karidesleri ayıklayın. Kuyruktan birleşik kalacak şekilde ikiye bölün.Soğanı ve sarımsağı küçük küpler halinde doğrayın.Bir tencerede tereyağını eritin, doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyin.Karidesleri ekleyip soteleyin.Daha sonra unu ilave edin ve kavurun.Çorbanın suyunu ilave edin ve kaynamaya bırakın.Limon ve şekeri bir kapta çırpıp çorbaya ilave edin.Tuz, karabiber ve pul biber ile tatlandırın.En son kremayı ilave edip bir taşım kaynatın.Ocaktan alın.Kıyılmış maydanoz serpip servis edin.
Bu çorbayı mutlaka deneyin.Lezzetine bayılacaksınız.
İGLO BEZELYELİ HUMUS
4 Kişilik
Malzemeler
2,5 su bardağı nohut (haşlanmış), 1 su bardağı İglo Bezelye (haşlanmış), 3 yemek kaşığı tahin, 2 diş sarımsak, 1 adet limon suyu, 1/2 çay bardağı ılık su, 5 yemek kaşığı zeytinyağ, tuz
Üzeri için
1 yemek kaşığı tereyağ, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı
Tüm malzemeleri blendıra alın ve pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın. Servis tabağına alın.Tereyağını eritip kızdırın. İçerisine kırmızı toz biber ekleyip humusun üzerinde gezdirin.
İglo bezelyeli humusu mutlaka deneyin pişman olmayacaksınız.
İGLO TAZE FASULYELİ PİLAV
4 Kişilik
Malzemeler
2 su bardağı pirinç, 1 kase İglo Taze Fasulye, 2 yemek kaşığı tereyağ, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı şeker, 3 su bardağı su, tuz
Yapılışı
Pirinci yıkayın ve süzün.Tereyağı ve sıvı yağı pilav tenceresine ekleyin. ve kızdırın.İglo taze fasulyeleri pilav tenceresine soteleyin, sotelediğiniz fasulyelere pirinçleri ekleyin ve pirinçleri kavurun. Şekeri ekleyin, suyu ekleyin, tuz ile tatlandırın. Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirin.
Yine mutlaka denemeniz gereken bir tarif daha.
İGLO ALASKA MEZGİTLİ KARNIYARIK
4 Kişilik
Malzemeler
2 adet patlıcan,2 adet soğan, 5 diş sarımsak, 1 paket İglo Alaska Mezgitli, 1/4 demek maydanoz, 1 adet domates, 1 adet kesme şeker, tuz, karabiber, sıvıyağ
Yapılışı
Patlıcanları alacalı soyun ve tuzlu suda 15 dakika bekletin.Soğan ve sarımsağı jülyen dograyın.İglo Alaska Mezgiti küpler halinde doğrayın.Tavada sıvıyağı ısıtın.Sırasıyla soğan, sarımsak ve mezgiti tavaya ekleyin ve kavurun.Kabukları soyulmuş, jülyen doğranmış domates ve şekeri ekleyin, kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın.Patlıcanları tuzlu sudan çıkarın ve kurulayın.Patlıcanın bir tarafını boylamasına kesin. Tavaya sıvıyağı ekleyin ve kızdırın.Patlıcanları kızartın.Maydanozları ince ince doğrayın ve mezgitli harç ile karıştırın. Kızartılan patlıcanların içini mezgitli harç ile doldurun. 180 derece fırında 15 dakika fırınlayın.
İglo Alaska Mezgitli Karnıyarığı mutlaka deneyin, vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet olacak.
12 Aralık 2012 Çarşamba
Tavuklu Beşamel Soslu Fırında Karnabahar
Merhaba,
Fırında beşamel soslu karnabahar'ı evde sık sık yaparım.Hem kolay hazırlanıyor hemde lezzetli oluyor.Bu kez eşimin isteği üzerine tarife tavuk ekleyerek yaptım.Yine eşim tarafından beğenilerek yendi.
Malzemeler;
Yarım kg kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
1 adet karnabahar (orta boy )
3 adet havuç
Beşamel Sos için,
1 çorba kaşığı un
Yarım yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı süt
1 su bardağı tavuk suyu
Yapılışı ;
Karnabahar ve havuçları haşlayın.Ayrı bir tencerede kuşbaşı doğranmış tavuğu haşlayın.
Sebzeler haşlanınca sularını süzdürün.Fırın kabına karnabahar ve havuçları alın.Üzerine tavukları ekleyin.Sos tenceresinde, beşamel sosu hazırlayın.Tencereye tereyağını koyun ve eritin.Unu ekleyin, hafifçe kavurun.Devamlı karıştırarak süt ve tavuk suyunu ekleyin.Tuzunu katın.Muhallebi kıvamında pişirin.Beşamel sos hazır olunca fırın kabındaki karnabahar,havuç ve tavukların üzerine her tarafını kapatacak şekilde dökün.175 derece fırında üzeri kızarıp, sosu iyice çekene kadar pişirin.
Yemeğimiz servise hazır.
Afiyet olsun...
11 Aralık 2012 Salı
Brokoli Salatası
Malzemeler;
Yarım kilo brokoli
2 adet havuç
1 adet limon
2 yemek kaşığı zeytinyağı
yarım tatlı kaşığı tuz
1 diş sarımsak
Yapılışı ;
Brokolileri hem vitamini gitmesin hemde yeşil kalması için 5 dakika haşlayın.Havuçları haşlayın.
Brokoli ve havuçları süzüp servis tabağına alın.Havuçları dilerseniz benim yaptığım gibi kalıpla kesebilirsiniz.(Havuçları haşlandıktan sonra kesin )
Bir kapta sarmısağı ezin, üzerine zeytinyağı, limon ve tuzu koyup karıştırın.Hazırladığınız sosu brokolilerin üzerine eşit miktarda dökün.Brokoli salatamız yemeğe hazır.
Afiyet olsun...
7 Aralık 2012 Cuma
Zeynep'in Pamuk Prenses Doğum Günü Partisi
Pamuk Prenses Zeynep
Pamuk Prenses Zeynep ve Annesi ve Babasıyla
Merhaba,
Geçen hafta pazar günü sevgili arkadaşım, blog komşum Gülay'ın bitanecik yeğeni ve sevgili arkadaşım Tülay'ın dünyalar güzeli kızı Zeynep'in doğum günü partisi vardı.Doğum Günü konsepti, Pamuk Prenses olarak belirlenmişti. Zeynep çok güzel bir pamuk prenses oldu.Doğum günü hazırlıkları dolayısıyla çok yoğun ve koşturmalı bir hafta oldu.İki gece Gülay'daydık.Hazırlıklara yardım ettik.Çok güzel bir parti oldu ve gelen misafirlerin beğeni ve övgü dolu sözleri bizi fazlasıyla mutlu etmeye yetti.Tatlı ve tuzlu olmak üzere iki ayrı büfe hazırladık.Yine gelen misafirlere hediye etmek üzere kırmızı kovaların içine tülle süslediğimiz badem şekerlerini hazırladık.Doğum Gününü kutladığımız Yorum İstanbul, Evleri Bamboo Cafe'ye sahibi ve personeline de çok çok teşekkürler.
Şimdi sizleri, doğum günü menüsü ve fotograflarla başbaşa bırakıyorum.
Zeynep'cim, doğum günün kutlu olsun, nice nice yaşlara...
Zeynep'cim, doğum günün kutlu olsun, nice nice yaşlara...
- Pamuk Prenses Pastası
- Pamuk Prenses Kurabiyeleri
- Çikolatalı Truf
- Cupcake
- Kavala Kurabiyesi
- Kısır
- Havuç Salatası
- Zeytinyağlı Yaprak Sarma
- Naneli Poğaça
- Tuzlu Pastane Kurabiyesi
- Peynirli Poğaça
- Haşhaşlı Çörek
- Ispanaklı Rulo Börek
- Patatesli Gül Böreği
Pamuk Prenses Pastası
Zeynep'in arkadaşları için hazırladığımız masa
Hediye Badem Şekerli Kovalar
Çikolatalı Cupcake
Truff
Pamuk Prenses Kurabiyeleri
Patatesli Gül Böreği
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Ispanaklı Rulo Börek
Havuç Salatası
Kısır
6 Aralık 2012 Perşembe
Mercimek Köftesi
Merhaba;
Haftanın sonuna yaklaşırken herkese keyifli bir gün dilerim
Malzemeler;
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
2 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı biber salçası
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
6-7 sap yeşil soğan
tuz,karabiber,pulbiber
Hazırlanışı;
Mercimekleri yıkayıp sıcak suyunu ve tuzunu ilave edip ocağa koyun.Tencerenin kapağını aralık bırakın (yoksa taşıyor) Mercimekler ezilip haşlanınca bulguru ilave edin. Güzelce karıştırın, tencerenin kapağını kapatıp demlenmeye bırakın. (20-25 dakika )
Bu arada soğanları küçük küp şeklinde doğrayın.Tavaya zeytinyağını koyun, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.Biber ve domates salçalarını ilave edin.İçine pulbiber ve karabiberi katın. 2-3 dakika karıştırdıktan sonra ocağı kapatın.
Demlemeye bıraktığınız mercimekler ve soğanları güzelce karıştırın.İnce ince doğranmış yeşil soğan ve maydanozları ekleyip yine karıştırın.Tüm malzemeler birbirine karıştıktan sonra elinizle şekil vererek altına marul koyduğunuz tabakta servis edin.
Afiyet olsun...
5 Aralık 2012 Çarşamba
Fasulye Diblesi
Merhaba,
Bugün yine Karadeniz'e özgü bir yemek tarifi vermek istedim.Becerebildiğim kadarıyla burada Karadeniz yemeklerini yapıp, yayınlayacağım.
Malzemeler;
1 kg taze fasulye
1 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy domates
2 adet orta boy soğan
Tuz
Yapılışı ;
Fasulyeleri yıkadıktan sonra ince ince doğruyoruz.Soğanı yemeklik doğruyoruz.Domateslerin kabuklarını soyup küp küp kesiyoruz.Pirinçleri yıkıyoruz. Dibleyi yapacağımız tencereye önce fasulyelerin yarısını koyuyoruz.Üzerine soğan, domates ve pirinçleri koyuyoruz.En üste de kalan fasulyeleri koyuyoruz.Üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin.Tencerenin kapağını kapayın.Önce yüksek ateşte sonra altını kısarak pişirin.Pişip pişmediğini fasulyelerden anlayabilirsiniz.Çok fazla pişirmeyin hafif diri kalsın fasulyeler.Ocağın altını kapatmaya yakın tavada erittiğiniz tereyağını üzerine dökün ve tencereyi karıştırın.
Fasulye diblemiz afiyetle yemeğe hazır.Üzerine kırmızı biber de dökebilirsiniz.Ben acı sevmediğim için eklemiyorum.
Not: Su koymayı unutmadım fasulye diblesinde su eklemiyoruz tamamen kendi suyunu salarak pişiyor.
Afiyet olsun...
Bugün yine Karadeniz'e özgü bir yemek tarifi vermek istedim.Becerebildiğim kadarıyla burada Karadeniz yemeklerini yapıp, yayınlayacağım.
Malzemeler;
1 kg taze fasulye
1 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy domates
2 adet orta boy soğan
Tuz
Yapılışı ;
Fasulyeleri yıkadıktan sonra ince ince doğruyoruz.Soğanı yemeklik doğruyoruz.Domateslerin kabuklarını soyup küp küp kesiyoruz.Pirinçleri yıkıyoruz. Dibleyi yapacağımız tencereye önce fasulyelerin yarısını koyuyoruz.Üzerine soğan, domates ve pirinçleri koyuyoruz.En üste de kalan fasulyeleri koyuyoruz.Üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin.Tencerenin kapağını kapayın.Önce yüksek ateşte sonra altını kısarak pişirin.Pişip pişmediğini fasulyelerden anlayabilirsiniz.Çok fazla pişirmeyin hafif diri kalsın fasulyeler.Ocağın altını kapatmaya yakın tavada erittiğiniz tereyağını üzerine dökün ve tencereyi karıştırın.
Fasulye diblemiz afiyetle yemeğe hazır.Üzerine kırmızı biber de dökebilirsiniz.Ben acı sevmediğim için eklemiyorum.
Not: Su koymayı unutmadım fasulye diblesinde su eklemiyoruz tamamen kendi suyunu salarak pişiyor.
Afiyet olsun...
4 Aralık 2012 Salı
Naneli Poğaça
Malzemeler;
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
1 kahve fincanı yoğurt
1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 kahve fincanı tereyağ (ertilmiş )
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane
Aldığı kadar un
Yapılışı ;
Hamur yoğuracağımız kaba un hariç tüm malzemeleri koyup karıştırıyoruz.Unumuzu yavaş yavaş ekliyoruz.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize elimizle yuvarlayarak şekil verdiğimiz poğaçaları diziyoruz.Üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra 170 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun...
3 Aralık 2012 Pazartesi
Sebzeli Kuzu
Güzel bir hafta geçirmeniz dileklerimle herkese merhaba,
Malzemeler ;
600 gr kuşbaşı doğranmış kuzu eti
2 yemek kaşığı tereyağ
3 adet orta boy soğan
5 adet orta boy patates
3 adet orta boy havuç
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı sıcak su
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber, kekik
Yapılışı ;
Tenceremizi ocağa alalım Kuşbaşı doğranmuş kuzu etlerini tencereye koyalım.Etler suyunu salıp çekene kadar kavuralım.Kavrulan etlerin üzerine tereyağını ekleyelim.İnce kıyılmış soğanları ilave edelim.Sonra sırasıyla küp küp doğranmış havuç ve patatesi ekleyelim ve karıştıralım.Salçasını ekleyelim.Güzelce kavuralım.Kekik, karabiber ve tuzunu ilave ettikten sonra 2 su bardağı sıcak suyu ekleyip, kısık ateşte yaklaşık 45 dakika-1 saat arasında etler yumuşayana kadar pişirelim.Tencereyi ocaktan almadan önce doğranmış maydanozları ilave edelim.
Sebzeli kuzumuz afiyetle yemeğe hazır.
Afiyet olsun...
30 Kasım 2012 Cuma
Gözleme
Yağmurlu ama haftanın en güzel günü olan cuma gününden herkese merhabalar
Hafta sonu kahvaltılarına eşlik edecek, patik yapımı kolay gözleme tarifim var.
Malum çalışınca ancak hafta sonu kahvaltılarında bu tür şeyler yapabiliyoruz.
Malzemeler;
4 adet yufka
1 yemek kaşığı tereyağ
Peynir,Maydonoz (Siz isteğiniz iç harcı koyabilirsiniz.)
Yapılışı ;
Yufkayı, tezgahımıza açıyoruz.
Önce bir kenarından ortaya doğru katlıyoruz.Ortasına hazırlamış olduğumuz iç harcı koyuyoruz
Sonra diğer kenarından katlıyoruz. Diğer kalan uçlarıda kaplayıp, teflon tavamızda tereyağını eritip gözlemelerin her iki tarafıda kızarana kadar pişiriyoruz.
İster rulo yapıp servis tabağına alın isterseniz de üçgen şekide kesip servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...
29 Kasım 2012 Perşembe
Fincan Kadayıfı
Günaydın,
Fincan Kadayıfı Tatlısını, Kanal D'de mutfağım programında izlemiş ve beğenmiştim.Geçen hafta da yaptım ve evde çok beğenilen, severek yenilen bir tatlı oldu.
Malzemeler;
Yarım kg tel kadayıf
2 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
Ceviz içi
Şerbeti İçin;
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Yapılışı ;
İlk önce tatlının şerbetini yapıyoruz.
Teflon tavaya tereyağını koyuyoruz.Tereyağ eriyince, biraz soğuyunca sıvı yağ ilave edilir.
Tel kadayıflar bir tepsinin içinde nazikçe açılır.Kadayıfların üzerinde erittiğimiz yağ gezdirilir ve kadayıflara iyice yedirilir.Bir fincanın içine yarım ceviz içi konulur ve bir avuç kadar kadayıf fincana bastırılarak içine sıkıştırılır.Hafif yağlanan fırın tepsisine, fincan ters çevrilerek yuvarlak şekillenen kadayıflar çıkarılır. Kadayıflar bitene kadar işlem tekrarlanır.160 derece önceden ısıtılmış fırında kadayıflar kızarana kadar pişirilir.
Kızaran kadayıfların üzerine teker teker şerbet dökülür, fincan kadayıfı tatlımız servise hazır hale gelir.
Afiyet olsun...
28 Kasım 2012 Çarşamba
Tuzlu Pastane Kurabiyesi
Günaydın,
Bu tuzlu kurabiyenin tarifini yıllar önce Bulancak'ta iken komşumuzdan almıştım.Oda pastanede çalışan bir tanıdığından almış.Yerken ağızda dağılan çıtır çıtır bir tadı var.Hem de mis gibi tereyağ kokuyor :))
Malzemeler;
250 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
1 adet yumurta sarısı ( akı dışına sürülecek)
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay kaşığı tuz
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı sıvı yağ
Aldığı kadar un
Üzeri için,
Susam, Çörekotu
Yapılışı ;
Hamur yoğurma kabımıza tereyağ, yumurta sarısı, pudra şekeri,tuz, yoğurt ve sıvı yağımızı koyuyoruz.Unu ekliyoruz.Hamur haline getiriyoruz.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olacak.
Hamurdan küçük parçalar koparıp elimizle şekil veriyoruz.Önce yumurta akına sonra susam yada çörekotuna batırıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz.
Önceden ısıtılmış 160 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
Ben yuvarlak şekilde yaptım ama siz isterseniz kurabiye kalıpları ile de keserek değişik şekillerde yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun...
27 Kasım 2012 Salı
Aşure
Merhaba,
Dün nihayet aşuremizi yaptık.Komşularımıza dağıttık ve bizde afiyetle sıcak sıcak yedik.
Malzemeler;
1 kg aşurelik buğday
Yarım kilo nohut
Yarım kilo kuru fasulye
400 gr kuru incir
400 gr kuru kayısı
100 gr dolmalık fıstık
400 gr kuru üzüm
1 kg toz şeker
Sıcak su
Üzerini süslemek için,
Nar
Tarçın
Fındık
Ceviz
Yapılışı ;
Bir gece önceden buğday, nohut ve fasulye'yi ıslatın.Buğday ıslattığınız tencereyi bir örtü ile güzelce sarın.Buğdayların daha güzel açıldığını göreceksiniz. Ertesi gün buğdayları büyükçe bir tencereye alın , 15 su bardağı sıcak su ekleyin.Yaklaşık 30 dakika kaynatın.Nohut ve Fasulye'yi ayrı ayrı haşlayın ve süzün.Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca nohut, fasulye ve dolmalık fıstığı ekleyin.
Kuru incir ve kayısıları küçük küçük doğrayın bir kapta suda bekletin.
Kuru üzümleri de bir kabın için de suda bekletin.
Buğday özleşmeye başlayınca süzgeçte süzdüğünüz kayısı ve kuru üzümleri ekleyin.Bir taşım kaynatın.Sonra yine suyu süzülmüş incirleri ekleyin ve kaynatın.Suyu az gelirse sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.Ama su ekleyecekseniz toz şekeri koymadan önce ekleyin.En son toz şekeri ekleyin.Güzelce karıştırın.Tencereyi ateşten alın.
Aşuremiz afiyetle yemeğe hazır.Üzerini isteğiniz gibi süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...
26 Kasım 2012 Pazartesi
Süzme Mercimek Çorbası
Haftanın ilk gününden herkese sevgiler, güzel bir hafta geçirmeniz dileklerimle.
Bu haftaya da evde sık sık yaptığım süzme mercimek çorbası ile başlamak istedim.
Malzemeler;
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı tereyağ
Nane,tuz
Yapılışı ;
Mercimekleri güzelce yıkıyoruz.Tenceremize koyuyoruz.Patates, havuç ve soğanı ufak parçalar halinde doğruyoruz.Tencereye ekliyoruz.Üzerine 5 su bardağı sıcak su ilave edip, kaynamaya bırakıyoruz.Mercimek ve sebzeler yumuşayıp, blendırdan geçirilecek hale gelene kadar pişiriyoruz.
Ocağın altını kapatıp biraz soğumaya bırakıyoruz. Sonra blendırdan geçiriyoruz. Tuzunu ekliyoruz.Tencereyi ocağa koyup, ocağı yakıyoruz.Ayrı bir tavada tereyağını erittiğimiz tereyağını ve naneyi üzerine döküyoruz.Çorbamız hazır.
Afiyet olsun...
24 Kasım 2012 Cumartesi
Gün Menüsü
Haftanın son gününden herkese günaydın,
Geçen haftalarda günüm olduğundan bahsetmiş ve misafirlerime hazırladığım ikramları yayınlamıştım..Bugün de masamı yayınlamak istedim.Menüdeki tariflere de tekrar bakmak isterseniz aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Ve şimdi den herkese iyi hafta sonları diliyorum.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)