23 Ağustos 2013 Cuma

Vişne Reçeli

Malzemeler;
1 kg Vişne
1 kg Şeker
Yarım Limon Suyu
 
Yapılışı;
Vişneleri güzelce yıkayıp, saplarını çıkarın. Çekirdeklerini ayıklayın. Bir tencereye bir kat vişne bir kat şeker olacak şekilde döşeyin. Tencerenin kapağı kapalı şekilde bir gece bekletin. Vişneler sabaha kadar sulanacaktır. Ertesi sabah tencereyi ocağa koyun ve kaynatmaya başlayın. Reçel kıvam alıp koyulaşmaya başladıktan sonra yarım limon suyunu ekleyin. Bir taşım daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapayın ve ocaktan alın. Ilındıktan sonra kavanozlara koyun, ağzını sıkıca kapayın.
 
Reçelin piştiğini anlamak için porselen bir tabağa reçelden  alın ve ortasından tahta bir kaşıkla çizik yapın. Reçel yavaş yavaş birleşiyorsa pişmiş demektir.
 
Afiyet olsun...

15 Ağustos 2013 Perşembe

Lokma Tatlısı

 
Merhaba,
Yaz aylarında bloğu sık sık güncelleyemedim. İnşallah bundan sonra daha sık güncelleyeceğim:))
Lokma Tatlısını yapalı epey oldu ama yayınlamak bugüne kaldı. Tarifi Mutfak Sırları'na ait.
 
Malzemeler;
2 su bardağı Un
1 su bardağından 1 parmak eksik Su
1 çorba kaşığı Kuru Maya
1 adet Yumurta
1 su bardağı Sıvı Yağ
2 adet Kesme Şeker
1 tutam Tuz
 
Şerbeti İçin;
2,5 su bardağı Şeker
2,5 su bardağı Limon
2-3 damla Limon Suyu
 
Yapılışı;
İlk önce şerbeti hazırlayın. Şeker ve suyu tencereye koyun, kaynatın. Ocaktan inmesine yakın limon suyunu ekleyin. 5 dakika daha kaynatın, ocaktan alın, soğumaya bırakın.
1 su bardağı ılık suda kesme şekerleri eritin ve mayayı ekleyerek mayalanmaya bırakın.Yoğurma kabına unu eleyerek koyun ve ortasını açın. Mayalı suyu, unun üzerine dökün, tuz ve yumurtayı ilave ederek akıcı ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurun üzerine bir bez örterek mayalanmaya bırakın.
Hamurları kızartmak için derince bir tencereye sıvı yağı koyun ve kızdırın.
Hamurdan küçük parçalar koparıp kızgın yağda kızartın. Yağdan alır almaz soğuk şerbetin içine atın.
Şerbeti çeken lokma tatlılarını servis tabağına alın.
 
Servis yaparken üzerine toz antep fıstığı serpebilir, yanında dondurma ile ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun...

7 Ağustos 2013 Çarşamba

Şekerpare

Günaydın,
Bu sene de Ramazan ayının sonuna geldik. Yarın bayram. Bayram tatlısını henüz yapmamış olanlar için alternatif bir tarif vermek istedim. Yapımı kolay ve lezzeti güzel bir tatlı, yiyenlerden tam not aldı.
Ramazan Bayramını kutluyor, güzel, sağlıklı ve mutlu bir bayram diliyorum herkese.Bayramdan sonra görüşmek üzere.
 
Malzemeler;
250 gr Margarin (Oda sıcaklığında)
1 adet Yumurta
7 kaşık Pudra Şekeri
1 kahve fincanı Sıvı Yağ
1 paket Kabartma Tozu
Aldığı kadar Un
Fındık

Şerbeti İçin;
3 su bardağı Şeker
3,5 su bardağı Su
3-4 damla Limon Suyu
.
Yapılışı;
İlk önce şerbeti yapın. Tencereye su ve şekeri koyup, karıştırın. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ekleyin. 5 dakika daha kaynatıp, ocaktan alın. Soğumaya bırakın.
Yoğurma kabına un hariç diğer tüm malzemeleri koyup, karıştırın. Azar azar unu ekleyin. Ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar un ekleyip, yoğurun.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yağlanmış fırın tepsisine dizin. Ortalarına birer fındık batırın. Hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
180 derece önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin. Şekerpareyi fırından çıkardıktan sonra ilk sıcaklığı geçince 1-2 dakika sonra soğuk şerbeti dökün.
Şekerpare iyice şerbetini çektikten sonra servis yapacağınız kaba alabilirsiniz.
Afiyet olsun...

5 Ağustos 2013 Pazartesi

Ezogelin Çorbası

Malzemeler;
1 adet Soğan
2 çorba kaşığı Tereyağ
1 çorba kaşığı Domates Salçası
6 su bardağı Su
1 çay bardağı Kırmızı Mercimek
1 çorba kaşığı Bulgur
1 çorba kaşığı Pirinç
Tuz, Karabiber
1 tatlı kaşığı Nane
 
Yapılışı;
Soğanı küp şeklinde ince ince doğrayın. Çorba tenceresine tereyağını koyun ve eritin. Soğanları hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Domates salçasını ilave edip, karıştırın.
Yıkanmış pirinç, mercimek ve bulguru ekleyin. Suyunu ilave edin. Tuz, karabiber ve naneyi ekleyip, mercimekler dağılana kadar pişirin.
Servis yaparken kırmızı biber ve kuru nane ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...
 
 
 

31 Temmuz 2013 Çarşamba

Şakşuka

Malzemeler;
2 adet Patlıcan
3 adet Yeşil Biber
2 adet Kırmızı Biber
2 adet Patates
3 adet Domates
Kızartmak için Sıvı Yağ
Tuz
2 diş rendelenmiş Sarımsak

Yapılışı;
Patlıcanları alacalı soyup, küp küp doğradıktan sonra tuzlu suda bekletin.
Patatesleri küp küp doğrayıp kızartın, kenara alın.
Yeşil ve kırmızı biberleri kızartıp kenara alın.
En son  patlıcanları kızartıp, kenara alın. Kızartma yaptığınız tavaya rendelenmiş domatesleri ve sarımsağı, tuzu ekleyip 5-10 dakika pişirin.
Servis kabına aldığınız sebzelerin üzerine pişen sosu dökün. Şaksuka afiyetle yemeğe hazır.
 
Afiyet olsun...

30 Temmuz 2013 Salı

Revani

Malzemeler;
3 adet Yumurta
1 su bardağı Yoğurt
Yarım su bardağı Sıvı Yağ
1 su bardağı Şeker
1 su bardağı İrmik
1 su bardağı Un
Yarım Limon Kabuğu Rendesi
1 paket Kabartma Tozu
 
Şerbeti İçin;
3 su bardağı Su
3 su bardağı Şeker
Yarım Limon Suyu
 
Yapılışı;
İlk önce şerbetini hazırlayın. Şerbet için tencereye suyu ve şekeri koyup kaynatın. Şerbet koyu kıvama gelince içine yarım limon suyunu ekleyin.5 dakika daha kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın. Şerbeti soğumaya bırakın. (Şerbeti ilk önce hazırlıyoruz çünkü revani sıcak, şerbeti soğuk olacak)
Yumurta ve şekeri mikserle karıştırın. Yoğurt ve sıvı yağı ekleyin. Un, irmik, limon kabuğu rendesi ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın.
Yağlanmış küçük boy dikdörtgen borcama döküp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Revani fırından çıktıktan sonra 2-3 dakika ilk sıcaklığının geçmesi için bekletin. Soğumuş olan şerbeti sıcak revaninin üzerine dökün.
Şerbetini iyice çektikten sonra Hindistan cevizi ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
 
Afiyet olsun...

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Domates Soslu Biftek

Uzun bir aradan sonra Merhaba,
12 günlük Karadeniz tatilinden döndüm. Gerçi hiç dönmek istemedim ama :))
Bugün de akşama iftar için yapılabilecek güzel bir tarifim var.
 
Malzemeler;
4 dilim Biftek
2 adet Yeşil Biber
1 adet Soğan
2 diş Sarımsak
2 adet Domates
1 yemek kaşığı Domates Salçası
2 yemek kaşığı Tereyağ
Tuz, Karabiber
2 su bardağı sıcak Su
 
Yapılışı;
Tavaya bir yemek kaşığı tereyağını koyun ve eritin. Eritilmiş tereyağında bifteklerin her iki tarafının rengi dönene kadar pişirin.
Ayrı bir tencere de bir yemek kaşığı tereyağını eritin ve kabuğu soyulmuş,doğranmış domatesleri ekleyin. Salçayı ekleyip, kavurun. Doğranmış biber, soğan ve sarımsakları ekleyin. 2 su bardağı suyu ekleyip kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynadıktan sonra biftekleri ekleyin ve yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz ve karabiberini ekleyip, ocağın altını kapatın. 
Servis yaparken patates püresi ile servis edebilirsiniz.
 
Afiyet olsun...

Special design for Şeker Mutfağımız by GeCe