6 Kasım 2013 Çarşamba

Kırk Uçurma

Güzel bir gün olması dileklerimle Günaydın,
Geçtiğimiz ay sevgili Tülay'ın kızı Ayşegül'ün kırkını uçurduk. Ayşegül bebek kırkını uçurmak için bana misafir oldu, çok da güzel oldu. Kırk uçurma günümüz de pek uygulanmasa da bence eski güzel adetlerimizden biri. Her ne kadar günümüzde bebekler kırkını beklemeden dışarı çıkarılsa da böyle güzel adetleri yerine getirmek güzel.
İnternette ki kaynaklara göre;
Halk arasında kırk çıkarma, kırkı uçurmak ya da kırkı çıkartmak olarak bilinen bebeğin 40. günü yapılacak bazı şeyler vardır. 40 günlük bebek için öncelikle bebeğin kırkının çıktığı gün güzelce yıkanır. Bebeği kırklama için yıkama suyuna 40 adet fasulye ya da küçük taş atılır. Her fasulye veya taş için ihlas suresi okunur, üflenir. Aynı gün bebeğin annesinin de yıkanması uygun olur.  Yıkanma bittiğinde bebeğe en güzel giysileri giydirilir. Adettendir, 40’ı çıkan bebek yakın bir akraba, ahbap, komşu veya arkadaşa götürülür. Bebeğin kırkını uçurmak için götürülecek evin mümkünse yüksek katlı ve ev sahibinin zengin olması önemlidir. Kırkı çıkan bebeği ve annesini misafir edecek olan ev sahibi de bu küçük yavrunun ilk misafirliği olduğundan onun için çeşitli ikramlarda bulunur. Bebek ve annesi evden ayrılmak üzereyken de ev sahibi bebeğin giysisine veya kundağına bir miktar para sıkıştırır. Adetlere göre ev sahibi parayı koyduğu sırada “Evime fareler girmesin” demelidir. Ayrıca bebeğin boynuna un serpilip, yumurta ve şeker de konulur. Burada amaç bebeğin bereket getirmesidir. Ayrıca çocuğun yumurta gibi gürbüz olması, şeker gibi tatlı dilli, güler yüzlü olması istenir. Bu sırada bereket duası okunması ve bebeğin burnuna nazarlık denilip kömür lekesi sürülmesi de bebeği nazarlara karşı koruması için alınacak tedbirdir. Bazı yörelerde kırkı çıkan bebek için mevlit de okutulur. Bebeğin kırkını uçurmak için yapılan farklı adetler de vardır. Bu adetler yöreden yöreye değişmektedir. Ancak en çok uygulanan yöntemler, yukarıda anlatıldığı gibidir.


Kırk uçurma adetlerine göre, Ayşegül için hazırladıklarım 
Ekmek : Elinin bereketi hiç azalmasın, annen baban elinin ekmek tuttuğu günleri görsün, seninle gurur duysun. 
Pamuk: Saçın aklaşana kadar çok uzun ömürlü ol, kalbin pamuk gibi yumuşak olsun. 
Pirinç : Sana, evine ve evimize bereket gelsin. 
Tuz: Ömrün evin tadı tuzu gibi iyi olsun, ağzının tadı hiç kaçmasın. 
Şeker : Ağzın hep tatlı olsun, tatlı dilli, güler yüzlü bir insan ol ve kimsenin gönlünü kırma. 
Un : Çok uzun, sağlıklı ve un gibi tertemiz bir ömrün olsun, ak saçlı nine  olup torunlarını ağız tadı ile gör. 
Bozuk para:  Ömrün boyunca hep bol kazançların olsun, bu paralardan çok çok daha fazlasına sahip ol. 
Çörekotu: Bereket getirsin hayatına, sağlık, mutluluk, başarı, aşk, huzur, şans, kısmetin hep en bereketlileri senin olsun, bütün zorluklar senden uzak olsun, hayatın boyunca güleceğin şeyler yaşa. 
Yumurta:Yumurtadan çıkan civcivler gibi çabuk büyüyen, sağlıklı ve tok bir insan ol. 


Kırk uçurma masamız için hazırladıklarım;
Pirinç Pilavı
Kıbrıs Tatlısı
Kabak-Havuç Salatası
Poğaça
Patatesli Peynirli Rulo Börek
önümüzdeki günlerde tariflerini de yayınlayacağım.

2 Kasım 2013 Cumartesi

Ispanaklı Peynirli Dolama Börek

Güzel bir hafta sonu olması dileklerimle,
Bugün hafta sonu kahvaltılıları için yapabileceğiniz güzel bir börek tarifim var. Hadi akşamdan yapın böreği, dolapta dinlendirin. Yarın sabah siz çayı demleyip, masayı hazırlayana kadar sıcacık böreğiniz hazır olsun. Ben ıspanaklı ve lor peynirli yaptım ama dilediğiniz iç malzeme ile yapabilirsiniz.
 
Kasım ayı da geldi, bizim de 30 haftamız doldu. Günler, haftalar geçip oğluşuma kavuşma zamanı yaklaştıkça heyecan da artmaya başladı.Bende bu aralar bol bol  araştırmakla, alışveriş yapmakla geçiriyorum günlerimi. Sabırsızlıkla bekliyorum aldığım cicileri üzerinde görmeyi canım oğlumun.
 
Malzemeler;
4 adet Yufka
2 demet Ispanak
1 su bardağı tuzsuz Lor Peyniri
Yarım yemek kaşığı Zeytinyağ
 
Yufkaları Islatmak İçin,
1,5 su bardağı Süt
Yarım su bardağı Zeytinyağı
1 su bardağı Yoğurt
2 adet Yumurta
 
Yapılışı;
Yıkanmış ıspanakları irice parçalar halinde doğrayın. Yarım yemek kaşığı zeytinyağ koyduğunuz tavaya ıspanakları ekleyin. Soluncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp soğuması için kenara koyun. Ilındıktan sonra lor peynirini ekleyip, güzelce karıştırın.
Süt, yumurta, yoğurt ve zeytinyağını bir kapta karıştırın. Tezgaha serdiğiniz yufkayı ortadan ikiye bölün. Sıvı karışımdan fırça yardımı ile her tarafına güzelce sürün. Yufkanın geniş kenarına ıspanaklı harçtan koyup rulo şeklinde sarın.
Yağlanmış fırın tepsisine ortadan başlayarak koyun. Tüm yufkalara aynı işlemi uygulayın. Üzerine kalan sıvı karışımı dökün.
Susam, çörekotu serperek 180 derece fırında pişirin.

Afiyet olsun...

23 Ekim 2013 Çarşamba

Makarna Salatası

Günaydın,
Bugün en kolayından evde olan malzemelerle kolayca yapabileceğiniz bir salata tarifim var.
Bizim evde makarna pek sık yapılmasa da arada bir böyle salatasını yapıyorum. Böreğin, poğaçanın yanına salatanın çok yakıştığını düşünüyorum. Hele de ekşisi bol salatalar en sevdiklerimden.
 
Malzemeler;
1 paket Makarna
1 su bardağı  Mısır
1 su bardağı  Bezelye
10 adet Salatalık Turşusu
1 adet orta boy haşlanmış Havuç
 
Sosu İçin;
Yarım Limon Suyu
Yarım çay bardağı Zeytinyağ
Tuz, Nane
 
Yapılışı;
Makarnayı haşlayın. Soğuması için kenara alın. Ayrı bir kapta Mısır, Bezelye, küp küp doğranmış havuç, salatalık turşusunu karıştırın.Soğuyan makarnanın üzerine dökün. Limon suyu, zeytinyağı, nane ve tuzu ayrı bir yerde güzelce karıştırıp, makarna salatasının üzerine dökün ve karıştırın.
Makarna Salatamız afiyetle yemeğe hazır.
 
Afiyet olsun...
 

21 Ekim 2013 Pazartesi

Kaşarlı Köfte

Yeni bir haftadan Günaydın,
Bayram tatilini de bitirdik, yeni bir haftaya başladık. 9 günlük tatilden sonra çalışmak çok zor, herkese sendromsuz güzel, keyifli bir pazartesi ve hafta diliyorum.
Haftaya güzel bir köfte tarifi ile başlamak istiyorum.
 
Malzemeler;
Yarım kilo Dana Kıyma
1 dilim Bayatlamış Ekmek
1 diş Sarımsak (Rendelenmiş)
1 adet küçük Soğan (Rendelenmiş)
Tuz, Karabiber
Kaşar Peyniri
 
Üzeri İçin;
Tereyağ
 
Yapılışı;
Köfte yoğuracağınız kaba eti koyun. Islatılmış ve iyice suyu sıkılmış ekmeği ekleyin. Soğanı ve sarımsağı rendeleyip, koyun. Tuz ve Karabiberi ekleyin. Güzelce yoğurun. Dolapta yarım saat dinlendirin. Dinlemiş köftelerden irice parçalar koparıp, avucunuzun içinde açın ortasına küçük küçük dilimlediğiniz kaşar peynirinden koyup, elinizde yuvarlayın. Köfteler bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Yağlanmış fırın kabınıza dizin. Üzerlerine küçük birer tereyağı koyun. Öncede ısıtılmış 200 derece fırında köfteler kızarıncaya kadar pişirin.
 
Afiyet olsun...

11 Ekim 2013 Cuma

Damla Sakızlı Muhallebi

Haftanın son gününden herkese Merhaba,
Bugün benim gibi sütlü tatlı sevenler için en pratiğinden bir sütlü tatlı tarifi var. Damla Sakızlı Muhallebi üzerinde de mis gibi kokusuyla tarçın. Hem yapımı kolay hem de lezzetli. Muhallebiyi yapalı epey zaman oldu ama yayınlamak bugüne kaldı. Bu haftayı da hafif bir tatlıyla bitirelim ki ağzımız tatlansın.
 
Malzemeler;
1 lt Süt
1 su bardağı Toz şeker
3 yemek kaşığı Buğday Nişastası
1 adet Damla Sakızı ( ben falım kullandım) 
 
Üzeri İçin,
Tarçın 
 
Yapılışı;
Buğday nişastasını yarım çay bardağı süt ile bir kasede açın. Toz şeker, sütü tencereye koyun, altını açarak orta ateşte kaynatın. Kaynamakta olan karışıma nişastayı ilave edin. Damla Sakızını ekleyin. Koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Muhallebi kaynayıp göz göz olunca ocaktan alın, kaselere paylaştırın. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına koyun, iyice soğuduktan sonra servis sırasında üzerine tarçın dökerek servis edin.
 
Afiyet olsun... 

9 Ekim 2013 Çarşamba

İlknur'un Dünyası, Yaza Veda Blogger Buluşması

5 Ekim Cumartesi günü sevgili İlknur'un , Kadıköy Balon Cafe'de düzenlediği , yaza veda blogger buluşmasına katıldım. Ev sahibimiz İlknur güler yüzü ve samimiyeti ile bizlerle tek tek ilgilendi. Sonra da sponsor firmaların hediyeleri ile bizi bir güzel şımarttı:))

 
 


 
Bioblas sponsorluğunda İlknur birde TV çekilişi yaptı. Kazanan sevgili  Müge oldu.

 
Müge'ye tekrar teşekkür ediyorum. O olmasaydı ellerim kollarım dolu eve gelmem biraz zor olacaktı:))

Etkinliğin hamişleri makyajlıkareler ve ben. İkimizde oğluşlarımızı hemen hemen aynı günlerde kucağımıza alacağız. İkimize de bir avazda, sağlıklı, sıhhatli doğumlar diliyorum.

 
 
                                                                           Knorr 
                              
   
                                                                             Pastel
                            
 
 Otacı 
 
 
 Bionem  
 
 
Bumerang  
Bu güzel gün için sevgili İlknur'a ve tüm sponsor firmalara çok teşekkür ediyorum. En kısa zamanda yine böyle güzel bir etkinlikte buluşmak üzere...
Yaza veda partisine katılan blogger arkadaşlarımın blog adresleri, bloglarını izlemenizi tavsiye ederim. Umarım yazmayı unuttuğum olmamıştır eğer varsa haber verirseniz hemen eklerim.
 
 

2 Ekim 2013 Çarşamba

Labneli Kek


Günaydın,
Ekim ayına da başladık, bugün ikinci günü oldu bile.Bugün de nefis bir kek tarifi ile buradayım.Çayın yanına, okuldan gelen çocuğunuza bir bardak sütle ikram edeceğiniz; Labneli Kek
Malzemeler;
3 adet Yumurta
2 yemek kaşığı Margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı Sıvı Yağ
1 su bardağı Toz Şeker
1 paket Labne Peyniri (200 gr)
2 yemek kaşığı Limon Suyu
1 tatlı kaşığı Limon Kabuğu Rendesi
1 paket Vanilya
1 paket Kabartma Tozu
2,5 su bardağı Un
Yapılışı;
Kek yapacağınız kaba şeker ve yumurtaları koyun, şeker tamamen eriyene kadar mikserle önce düşük ayarda sonra yüksek ayarda çırpın.
Labne peyniri, margarin ve sıvı yağı ekleyerek çırpmaya devam edin. Limon kabukları, limon suyu, vanilya ve unu ekleyerek çırpın.En son kabartma tozunu ekleyin.
Yağlanmış kek kalıbına hamuru dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
Kek soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp, servis yapacağınız kaba alın.

Afiyet olsun...

Special design for Şeker Mutfağımız by GeCe