17 Ekim 2012 Çarşamba

Valide Sultan Böreği


Bu böreği ilk kez sevgili arkadaşım, blog komşum Gülay 'da yemiştim.Ve hiçbirimiz içinde ne olduğunu tam tahmin edememiştik. Bu yaz Bulancak'ta iken bende sık sık bu börekten yaptım.Yiyenler yine içinde ne olduğunu tam tahmin edemedi. Mantar, kıyma, diyen oldu ama soğan ve cevizi kimse tahmin edemedi ve söylediğimde de çok şaşırdılar :)))
Şimdi gelelim böreğimizin tarifine ;

Malzemeler ;

5 adet yufka
7 adet orta boy soğan
2 su bardağı ceviz
2 çorba kaşığı sıvı yağ
3 çorba kaşığı tereyağ
Karabiber
Tuz

Sos için ;
2 su bardağı süt
2 adet yumurta
3/4 su bardağı sıvı yağ

Yapılışı;

Önce iç malzeme hazırlanır. Soğanları yemeklik doğrayın.Tencereye, sıvı yağ ve tereyağını koyup soğanları da ekleyip rengi dönene kadar kavurun.İri dövülmüş ceviz, karabiber ve tuzu da ekleyip bir kaç dakika daha kavurun. Ilınması için bir kenara alın.
Sos malzemelerini hazırlayın.Yağlanmış fırın tepsisine bir yufkayı kenarları dışarıda kalacak şekilde yayın.Hazırlanan sostan sürün.İkinci yufkayı buruşturarak tepsiye yayın.Yine sostan sürün.Üçüncü yufkaya da aynı işlemi uygulayın.Hazırlamış olduğunuz iç malzemeyi tepsiye eşit şekilde yayın.Kalan iki yufkayı da aralarına sos sürerek  tepsiye dizin. Birinci yufkanın tepsi dışına sarkan kısımlarını üst iç kısmına doğru katlayın.Üzerine eritilmiş tereyağı sürüp, dilimleyip, 200 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. Böreğe hayır diyemiyenlerdenim elinize sağlık iki bloğunuzda çok güzel ikinisinide izlemeye aldım selamlar

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler Hanife Hanım, bende her tür böreği severim :))

    YanıtlaSil

Special design for Şeker Mutfağımız by GeCe